background

Historie

Winnende Cor Vriend in 1982

Een andere bekende topmarathonloper in die tijd was de zonnebrildragende  Marti ten Kate, die de editie van 1987 wist te winnen:
"Bij de Westland Marathon had je bij de start en de finish veel mensen, bij Rotterdam heb je de hele marathon mensen om je heen. Je ging dus niet naar het Westland om door een haag van publiek te lopen, wat overigens ook alleen leuk is als het goed gaat. Als het slecht gaat irriteert het en denk je: hou je toch stil."

Winnende Marti ten Kate in 1987

Sleutelfiguur bij de organisatie in die jaren tachtig was Peter Kortekaas van (nog steeds) Olympus '70. Hoe wist hij de marathon tot zo'n succes te maken?
"Door de behoefte van de atleet juist te bedienen. Je zorgde voor een goede kleedkamer, de vrouw mocht mee. Ik benaderde atleten informeel en niet afstandelijk, door ze te vertellen over de gemoedelijke sfeer die er om de marathon heen hing. In het Westland voelde je je thuis. Zowel voor, tijdens als na de wedstrijd. Positief punt daarbij was ook dat de toppers aan elkaar gewaagd waren en er geen tiental Oost-Afrikanen voor de rest uitliep.
Ook het prijzengeld was niet onbelangrijk. Door het gebrek aan financiële middelen, kon natuurlijk niet elke atleet rijkelijk beloond worden. De een verdiende zijn reiskosten terug, de andere weer meer, maar elke atleet verdiende een prijs. We probeerden daarom ook bij de middenstand prijzen te verzamelen (radio's, draagbare tv's, koffiezetapparaten). Een atleet uit het Oostblok die iets minder hard liep dan de rest, kon op die manier tevreden met een koffiezetapparaat naar huis terug."
Een grote klapper voor de stichting kwam in 1986 toen computermerk Unitys zich aandiende bij de Westland marathon. Het computermerk wilde graag aan naamsbekendheid doen en sloot zodoende een driejarig contract voor een bedrag van 100.000,-. Het inmiddels opgeheven computermerk kreeg daarvoor een prominente plaats in het programmaboek en op reclameborden langs de weg.

Parcours
Het parcours van de Westland Marathon is sinds 1969 steeds sneller gemaakt.
Door de betere tijden werden meer sponsors aangetrokken en kon de marathon weer aantrekkelijker gemaakt worden voor betere lopers.
Marti ten Kate:
"Je liep tussen de kassen door, dit was heel apart ten opzichte van andere wedstrijden. Er was veel buitengebied, kleine dorpjes en vrijwel altijd veel wind. De wind maakte het tot een redelijk zware marathon. Je moest de Westland marathon niet lopen om je beste tijd neer te zetten. Tijdens de wedstrijd ontstonden door die wind vaak meerdere groepen wat het wedstrijdelement niet minder maakte, maar wel een gevoel van saamhorigheid creëerde."

De pers
De Westland Marathon mocht altijd rekenen op uitgebreide aandacht van de (landelijke) pers. Geschreven pers, zoals de Telegraaf en het ANP waren er steevast bij, maar ook de NOS miste zelden een editie met Theo Reitsma als verslaggever:
"Ik ging samen met een cameraman die achter in de auto filmde vanuit de opening van de achterklep. Ik zat voorin om commentaar te geven. Ik vond het altijd een erg leuke marathon en probeerde dan ook bij elke editie aanwezig te zijn. De organisatoren waren aardig en ik vond het knap om te zien hoe ze jaar in jaar uit diezelfde marathon weer organiseerden. En elk jaar deden er ook wel weer grote namen mee."
Het bleef niet alleen bij Nederlandse pers die aandacht aan de Westland Marathon besteedde.
Vooral in Belgische kranten werd veel geschreven. Bijvoorbeeld in '86, toen een Belgische topatleet, Alex Hagelsteens de wedstrijd won. Maar ook in Engeland, Frankrijk en zelfs Estland kwam de marathon aan bod.

De komst van Rotterdam
Bouwens tenslotte:
"De groeiende populariteit van Rotterdam tegenover de Westland Marathon kende verschillende oorzaken. Ten eerste kreeg Rotterdam in de loop der jaren een parcours door de stad, wat voor de atleten betekende dat zij een snellere tijd konden neerzetten. Ten tweede waren de geldprijzen veel hoger dan die bij de Westland Marathon.
De hogere geldprijzen kwamen weer voort uit de grotere sponsoren. Er werden niet zozeer sponsoren weggelokt uit de Westland Marathon. Er kwamen gewoon grotere sponsoren af op een grote stad als Rotterdam. Er is wel geprobeerd om de sponsorinkomsten in het Westland te vergroten door nieuwe adverteerders te zoeken, maar dat zette weinig zoden aan de dijk.
Atleten moeten keuzes maken. Je wilt niet teveel marathons lopen in een jaar tijd. Steeds meer atleten kozen naarmate de jaren vorderde voor Rotterdam en niet meer voor de Westland Marathon. Als Rotterdam niet gekomen was, had de Westland marathon nog bestaan. Gelukkig bestaat de halve marathon nog wel met elk jaar een goede bezetting"·

WOS Westland Marathon bedankt alle lopers en vrijwilligers!